Banany przez długi czas uchodziły za bardzo kaloryczne i szkodliwe dla zdrowia owoce. Na szczęście badania medyczne przeprowadzone przez naukowców udowodniły, że jest zupełnie inaczej i te przepyszne owoce wróciły do łask na tyle, iż są znowu kupowane na masową skalę.

Co jest takiego niezwykłego w bananach?

Dla nas Europejczyków, a choćby i to, iż są owocami tropikalnymi, więc nic w tym dziwnego, że rosną wyłącznie w krajach, gdzie panuje upalny klimat. Poza tym banany podobnie jak jabłka rosną wysoko na drzewach, toteż nie każdy jest w stanie po nie sięgnąć.

Banany wyróżnia i to, że należy zrywać je zielone, niedojrzałe- w przeciwnym razie się zepsują, bo nie wytrzymają trudów transportu. Co równie ciekawe, także skórka do bananów można wtórnie do czegoś wykorzystać. Da się nią przywrócić połysk meblom czy nieco przyniszczonym butom. Przegnitą skórkę banana można użyć jako nawóz do roślin.

Zdrowie. Dlaczego warto jeść banany?

Banany na przykład pomagają zwalczać zaparcia. Dzięki nim nasz układ trawienny pracuje na wzmożonych obrotach, przez co nie zalegają w jelitach resztki pokarmowe. To z kolei skutkuje tym, że nie towarzyszą nam wzdęcia ani uczucie pełności. Banany co potwierdziły badania- chronią przed wrzodami żołądka. Ich częste spożywanie obniża poziom kwasu żołądkowego, a nie jest żadną tajemnicą, że właśnie jego nadmiar w głównej mierze przyczynia się do powstawania wrzodów. Dzięki bananom można w naturalny sposób kontrolować poziom kwasów żołądkowych i nie ma potrzeby sięgać po leki czy inne medykamenty.

Banany oprócz tego, że dbają o żołądek, to jeszcze wydatnie wzmacniają mięśnie. Dzieje się tak, gdyż owoce te zawierają bardzo dużo potasu. Pierwiastek ten ma co prawda wiele zastosowań, do których oczywiście wlicza się dbanie o poziom regeneracji mięśniowej. Banany zaleca się zwłaszcza po intensywnym treningu, bo wtedy jak wiadomo, poziom potasu w ludzkim organizmie diametralnie spada, a mięśnie są mocno zakwaszone. Banany , o czym niewielu z nas wie, obniżają też ciśnienie. To między innymi dlatego, że zawierają dlatego, że zawierają duże ilości potasu oraz magnezu, a pierwiastki te pomagają utrzymać ciśnienie tętnicze na właściwym poziomie. Dzięki temu takie epizody chorobowe jak skoki ciśnienia zdarzają się niezmiernie rzadko.

Co jeszcze zawdzięczamy bananom?

Banany w sposób pośredni troszczą się też o nasze serce. Dzięki nim w naszym organizmie nie dochodzi do odkładania się blaszek miażdżycowych, a zły cholesterol zostaje usunięty wraz z resztkami pokarmowymi z naszego ciała. To, że sercu nie zagrażają skoki ciśnienia- także jest dla niego korzystne.

Banany niwelują też w pewnym stopniu szybsze bicie serca, a to jak nie trudno się domyślić reguluje jego pracę. Banany mogą także stanowić skuteczną broń w walce z chronicznym wyczerpaniem i zmęczeniem. Wynika to między innymi z faktu, że mają sporo substancji odżywczych i glukozy, a ta jak powszechnie wiadomo- krzepi.

Inne prozdrowotne właściwości bananów?

Banany jako bogata skarbnica żelaza oraz magnezu są wprost idealnym pokarmem do zwalczania objawów anemii. W przeciwieństwie do lekarstw mają przyjemny, słodki smak i nie trzeba się przymuszać do ich zjedzenia. Nie dziwi zatem, że są zalecane anemikom. Ich bogactwo witamin sprawia, że taka osoba z licznymi deficytami witaminowymi niemal od razu staje na nogi, gdy wprowadzi do diety banany.

Owoce te korzystnie stymulują też układ nerwowy. To ich zasługa, że staje się on silniejszy oraz mniej podatny na stres. Bananom można przypisać i to, że opóźniają procesy starzenia się skóry. Owoce te mają w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, które nie dopuszczają do tego, by skóra stała się wiotka i pomarszczona. Banany jako wsparcie dla skóry można nie tylko jeść, lecz robić sobie z nich maseczki oczyszczające na twarz.